Duaj Zotin dhe duaj njerezit (pjesa 2) — Erion Sylari

Shumë kohë më parë Zoti m’u shfaq duke thënë: “Po, të kam dashur me një dashuri të përjetshme; prandaj të kam tërhequr me dashamirësi. Jer 31:3

Ky është urdhërimi imta doni njëri-tjetrinashtu si unë ju kam dashur juveGjoni 15:12 


Dashuria eshte qellimi dhe arritja me e madhe ne jeten tone.

Ai na deshi me shume se cdo tjeter.

TI NUK MUND TE DUASH SI JEZUSI SEPSE NUK E KE BRENDA TEJE, POR VETEM NGA FUQIA E TIJ

–Kush është ndër ju i urtë dhe i ditur? Le  tregojë me sjellje  bukur veprat e tij me zemërbutësi  urtësisë14 Por  qoftë se ne zemrën tuaj kenismirë  hidhur dhe grindjemos u mbani me  madh dhe mos gënjeni kundër  vërtetës15 Kjo nuk është dituri  zbret nga lartpor është tokësoreshtazoredjallëzore

 Sepse atje ku ka smirë dhe grindjeatje ka trazirë dhe gjithfarë veprash  këqija17 Kurse dituria  vjen nga lart  pari është e pastërpastajpajtuese, e butë, e bindur, plot mëshirë dhe fryte  mira, e paanshme dhe jo hipokrite18 Dhe fryti i drejtësisë mbillet  paqe për ata  bëjnë paqenJak 3:13-18

 Urtesia ka te beje me cfare ben dhe jo cfare thua, ka te beje jo me gojen por me zemren.

Dhe fryti i drejtësisë mbillet  paqe për ata  bëjnë paqen rr 18

Dhe fryti i drejtësisë mbillet  paqe për ata  bëjnë paqen rr 18

–1. Urtesia eshte e paster,  e panjollosur.

–dmth Integritet

Ai mban rezervë për njerëzit e drejtë një ndihmë  fuqishmenjë mburojë për ata  ecin me ndershmëri   Pro 2:7

2. Urtesia eshte  paqedashes

–Éshtë një lavdi për njeriun t’u shmanget grindjevepor çdo budalla përzihet  to Pro 20:3

Sepse nuk guxojmë  renditemi ose  krahasohemi me ata  e rekomandojnë veten e vet; por ata, duke matur veten e tyre dhe duke u krahasuar me veten e tyrenuk kanë mend.
Kor 10:12

Dhe fryti i drejtësisë mbillet  paqe për ata  bëjnë paqen rr 18

3. Urtesia eshte e bute

–Zemërbutësia juaj le njihet nga gjithë njerëzit; Zoti është afër. Fil 4:5

2 Gabime te medhaja:

–1. Ne reagojme ndaj atyre qe thone

–

–2. dhe injorojme ndjenjat e tyre.

Edhe ne, jemi fortë, duhet mbajmë dobësitë e atyre janë dobët dhe jo t’i pëlqejmë vetes.
Rom 15:1

NQS DO TE JESH I ZGJUAR MOS I MINIMIZO NDJENJAT E  TYRE

–Një gjuhë e shëndoshë është një dru i jetës, por gjuha e çoroditur e sfilit shpirtin.  Pro 15:4

4. Urtesia eshte e bindur

Nqs dua te jem i zgjuar nuk korrigjon sugjerimet e te tjereve.

–Zemra e njeriut matur fiton dituri, edhe veshi i urtëve kërkon diturinë.

–Pro 18:15

–5. Urtesia eshte plot meshire dhe frute te mira

–Te marret jane gjykates, te zgjuarit jane te hirshem

6. Urtesia eshte e paanshme dhe jo hipokrite

–Te zgjuarit jane original, cfare shikon merr.

– Te marret jane fallco

Kush e maskon urrejtjen ka buzë gënjeshtare dhe ai përhap shpifje është budalla.
Pro 10:18