No comments yet

Bëje të thjeshtë — Meditim ditor

“Unë do t’ju jap barinj, të cilët do t’ju udhëheqin me njohuri dhe kuptim.” Jr 3:15

Duke kërkuar t’i bënte përshtypje kongregacionit, një i ri i diplomuar në seminar përfshiu fjalët më të mëdha që mund të gjente në predikimin e tij të mëngjesit të së dielës. Ishte një fatkeqësi! Duke zbritur nga foltorja, ai takoi një predikues të vjetër i cili tha: “Bir, ti fole mbi kokat e tyre”. I irrituar dhe në mbrojtje, seminaristi i ri tha: “Atëherë pse nuk e zgjasin qafën?” Për të cilën predikuesi i vjetër u përgjigj: “Jezusi tha: “Kulloti delet e mia”, jo gjirafat e mia!” Nëse jeni në një foltore, në një klasë, në një mbledhje bordi ose duke folur me dikë kokë më kokë duke pirë kafe, ju duhet të vendosni nëse qëllimi juaj është t’u bëni përshtypje njerëzve ose t’i ndihmoni ata. Perëndia tha: “Unë do t’ju jap barinj sipas zemrës sime, të cilët do t’ju udhëheqin me njohuri dhe kuptueshmëri”. Qëllimi juaj nuk duhet të jetë thjesht komunikimi i njohurive – por të kuptuarit. Masa e një mësuesi të mirë nuk është ajo që ai ose ajo di – është ajo që mëson nxënësi. Të bësh gjërat e thjeshta është një aftësi e nevojshme nëse dëshiron të lidhesh me njerëzit. Për ta thënë me fjalët e Albert Ajnshtajnit: “Nëse nuk mund ta shpjegoni thjesht, nuk e kuptoni sa duhet”. Nëse jeni serioz në përpjekjen për të kontaktuar njerëzit, mbani në mendje këto katër fjalë: (1) Zemër. Për të lëvizur dikë, duhet ta prekni në një nivel emocional. (2) Shpresa. Duke theksuar potencialin dhe mundësitë e tyre, ju do t’i frymëzoni ata të provojnë. (3) Ndihmë. Tregojuni atyre se si ta zbatojnë atë që po thoni në një mënyrë të prekshme. (4) Humor. Duke qeshur me gabimet tuaja, ju u tregoni njerëzve që problemi i tyre nuk është unik – dhe për dikë që po lufton, kjo mund të jetë ndjenja më e mirë në botë.

Comments are closed.