No comments yet

Merru me krizat (2)— Meditim ditor

“Vazhdoni … të rriteni në njohuri dhe mirëkuptim.”Fil 1: 9

Kur e gjeni veten në një krizë, të keni qëndrimin e duhur bën dallimin midis dëshpërimit dhe vendosmërisë. Dr Jeffrey Rossman ofron këto gjashtë hapa: (1) Kërkoni mënyra për të gjetur kuptim. Njerëzit elastikë përdorin përvojën e tyre për të ndihmuar të tjerët. “[Zoti] na ngushëllon sa herë që kemi telashe, kështu që kur të tjerët kanë probleme, ne mund t’i ngushëllojmë ata” (2Ko 1: 4 ). (2) Shqyrtoni përparësitë tuaja. “Na mëso të përdorim me mençuri gjithë kohën që kemi” (Ps 90:12 ). Si do të donit ta kalonit kohën tuaj ndryshe tani? Me kë do të donit ta kalonit më shumë? Si mund t’i përdorni pikat tuaja të forta në shërbim të asaj që është e rëndësishme për ju? Nëse do të kishit vetëm një vit për të jetuar, çfarë bisedash do të donit të kishit? Çfarë lloj personi do të donit të ishit? (3) Besoni se mund të ktheheni mbrapsht. Një aspekt vendimtar i elasticitetit është besimi në aftësinë tuaj për të përballuar. Edhe nëse keni aftësitë praktike për t’u marrë me çështjen në fjalë, nëse nuk besoni në fleksibilitetin tuaj emocional, do të hiqni dorë. (4) Lëvizni. Ushtrimet fizike rrisin energjinë dhe humorin tuaj. Ai përforcon aftësinë tuaj për të marrë përgjegjësinë për shëndetin dhe mirëqenien tuaj. (5) Dilni nga zona juaj e rehatisë. “Vazhdoni … të rriteni në njohuri dhe mirëkuptim.” Mësoni një gjuhë të re ose program kompjuterik; filloni një projekt në shtëpi ose në punë. Përqafimi i të panjohurës forcon besimin dhe aftësinë tuaj për të trajtuar situata të reja. Sa më shumë që kërkoni nga vetja, aq më elastikë do të bëheni. (6) Pastroni barërat e këqija që po mbytin optimizmin tuaj. Kur filloni të mendoni mendime pesimiste ose cinike, tërhiquni prapa dhe riformuloni perspektivën tuaj duke kërkuar hapa konkretë për të zgjidhur problemin.

 

Comments are closed.