No comments yet

Merru me krizat — Meditim ditor

“Kur shpirti im u mposht brenda meje … Ti e di rrugën time.” Ps 142: 3

Mënyra se si e përballoni një krizë mund të përcaktojë nëse përfundoni duke u ndjerë të tronditur apo dalë më të fortë. Dr Jeffrey Rossman sugjeron pesë mënyra për ta bërë këtë: (1) Pranoni ndjenjat tuaja. Davidi tha: “Kur shpirti im u mposht … Ti e di rrugën time.” Zoti tashmë e di se si ndiheni, dhe mbytja e emocioneve tuaja thjesht ju kursen energjinë, ju bën të tensionuar, të dëshpëruar dhe ngadalësoni procesin e shërimit. (2) Besoji dikujt. Kjo nuk do të thotë të derdhësh zemrën tënde për këdo ; do të thotë hapje ndaj atyre që të duan dhe kujdesen për ty. Bibla thotë, “Një mik do në çdo kohë dhe lind, ashtu si është një vëlla, për fatkeqësi” (Pr 17:17 ). Studime të shumta kanë konfirmuar fuqinë e mbështetjes sociale për të na ndihmuar në kriza dhe për të qëndruar të shëndetshëm. (3) Filloni një ditar ose një blog. Të shkruash për një ngjarje traumatike është një mënyrë për ta lënë atë jashtë. Ai minimizon shanset tuaja për t’u sëmurë ose në depresion; sa më shumë që shkruani, aq më shumë përgjigjet tuaja negative ndaj kujtesës zvogëlohen. (4) Refuzoni të luani lojën e fajit: “është faji i djalit tjetër” ose “Mjeku e prishi procedurën” ose “Shefi nuk më dha kurrë një shans.” Zhvendosja e fajit i bën të tjerët përgjegjës për dhimbjen tuaj, dhe më shpesh sesa jo, rezulton në mëri të vazhdueshme që zgjasin mjerimin tuaj. Lëreni hidhërimin dhe gjykimin toksik. Ndaloni të ndiheni si një bazë dere; ju mund të falni duke ndërmarrë hapa për ta bërë veten më pak të prekshëm herën tjetër. (5) Fale veten. Surprizë – ju jeni njerëz si të gjithë të tjerët! Pranoni që keni bërë një gabim, kërkoni falje nga Zoti, pastaj falni veten dhe vazhdoni. Fjala e Perëndisë thotë se kur fal, Ai nuk “mban një listë të mëkateve tuaja” (Isa 43:25 ). As ju ​​nuk duhet të bëni.

 

Comments are closed.