No comments yet

Rritje personale — Meditim ditor

“Lum ata që gjejnë mençuri, ata që fitojnë mirëkuptim.” Pr 3:13  Këtu janë tre arsye që ne nuk përjetojmë rritje personale: (1) Ne mendojmë se kjo vjen rreptësisht nga përvoja. Të besosh se rritja personale vjen vetëm nga përvoja, është si një shigjetar që gjuan me shigjeta jashtë objektivit dhe mendon se po përmirësohet thjesht sepse vazhdon të gjuajë. Përvoja është fitimprurëse vetëm nëse mësoni prej saj dhe filloni të godisni objektivin tuaj. Kompozitori fitues i çmimit Pulitzer Gian Carlo Menotti tha: “Ferri fillon në ditën që Zoti na dhuron një vizion të qartë të të gjitha gjërave që mund të kemi arritur … dhuratat që i kemi humbur … dhe gjithçka që mund të kemi bërë por nuk kemi bërë.” Mos e përfundoni jetën tuaj duke u penduar për kohën dhe mundësitë që keni humbur. Përdorni çdo hapje që Zoti ju jep të rriteni, duke filluar nga sot. (2) Ne mendojmë se rritja vjen në mënyrë rigoroze nga informacioni. A keni njohur ndonjëherë dikë që ishte absolutisht i shkëlqyer, por kurrë nuk dukej se kishte arritur ndonjë përfitim për Perëndinë, veten e tyre ose të tjerët? Ata janë si një enciklopedi e mbushur me njohuri që nuk ka vlerë sepse nuk përdoret kurrë. Pengesa më e madhe për rritjen personale nuk është injoranca; është iluzion i dijes! Bibla thotë: “Bëhuni bërës të fjalës dhe jo vetëm dëgjues” (Jak 1:22). (3) Supozojmë se rritja është automatike. Kur jemi fëmijë rritja vjen natyrshëm. Gjatë asaj kohe ka prindër, trajnerë dhe mësues që na sfidojnë të zhvillohemi çdo ditë, kështu që ne mësohemi me rritjen. Problemi vjen kur ne dalim nga shkolla dhe askush nuk na shtyn të rritemi ose të shkojmë më tej. Çmimi i rritjes është gjithmonë më i ulët se kostoja e injorancës dhe amullisë. Dhe e vërteta është, nëse nuk merr përgjegjësi për rritjen tënde personale – nuk do të ndodhë!

Comments are closed.