No comments yet

Kush janë miqtë tuaj të vërtetë? — Meditim ditor

“Ka një mik që qëndron më afër se një vëlla.” Pr 18:24

Ciceroni tha: “Miqësia përmirëson lumturinë dhe pakëson mjerimin, duke dyfishuar gëzimin tonë dhe duke ndarë pikëllimin tonë”. Fakti është se është e pamundur të kesh më shumë se disa miq të ngushtë, sepse miqësia e vërtetë kërkon kohë, vëmendje dhe përkushtim. “Ai që ka miq jo të besueshëm shpejt shkatërrohet, por ka një mik që qëndron më afër se një vëlla” (v. 24). Shenjat dalluese të miqësisë së vërtetë përfshijnë këto: (1) Besimi. Ralph Waldo Emerson shkroi: “Lavdia e miqësisë nuk është në dorën e shtrirë, as buzëqeshja e mirë, as gëzimi i shoqërimit; është frymëzimi shpirtëror që i vjen dikujt kur zbulon se dikush tjetër beson në të dhe është i gatshëm t’i besojë atij.” (2) Dhënia dhe marrja. Ndonjëherë një person do të jetë dhënësi kryesor, dhe nganjëherë tjetri. Por miqësitë e vërteta janë gjithmonë të dyanshme. (3) Ndarja e jetëve tuaja. Helen Keller tha: “Miqtë e mi kanë bërë historinë e jetës sime. Në një mijë mënyra, ata i kanë kthyer kufizimet e mia në privilegje të bukura dhe më kanë mundësuar të eci i qetë dhe i lumtur në hijen e hedhur nga privimi im.” (4) Kënaqësi reciproke. Në një miqësi të vërtetë, ju kaloni kohë së bashku vetëm për gëzimin e saj. Ajo që bëni nuk është domosdoshmërisht e rëndësishme. Fatkeqësisht, ngarkesa e jetës na bën të harrojmë se çfarë gëzimi mund të jetë ky. (5) Respektimi i njëri-tjetrit. Si e ndërtoni respektin? Duke mos lejuar që pengesat apo rrethanat të bëhen më të rëndësishme se marrëdhënia. Kur presioni është në rritje, ju vazhdoni ta trajtoni njëri-tjetrin me durim dhe mirësi. Dhe kur marrëdhënia është në vështirësi, ju punoni për ta ruajtur atë.

Comments are closed.