No comments yet

Si të ndihmosh njerëzit e lënduar? — Meditim ditor

“Fjalët nga goja e të mençurve janë të hirshme.” Pred 10:12

A lëndoheni lehtë? A i lëndoni njerëzit e tjerë pa pasur qëllim? Tri gjëra e shkaktojnë atë: (1) Ne flasim për dëmin tonë. Poeti gjerman Hermann Hesse shkroi: “Nëse e urreni një person, urreni diçka tek ai që është pjesë e vetvetes. Ajo që nuk është pjesë e vetvetes nuk na shqetëson ”. Ndihmon për të kujtuar se njerëzit shpesh godasin me zhurmë në përgjigje të asaj që po ndodh brenda vetes. (2) Kur lëndohemi, prekemi. Le të themi që ju injoroni një copëz në gishtin tuaj, dhe ajo infektohet. Dikush ngrihet kundër tij, dhe ju ulërini nga dhimbja, “Ju më lëndoni!” Sidoqoftë, problemi i vërtetë është copëzimi që keni lënë pas dore të trajtoni. Nga dëmtimi i njerëzve teprohet dhe ekzagjerohet. Ata gjithashtu ndikojnë shumë. Këshilltarët që merren me çifte në krizë thonë se emocionalisht njëri bashkëshort “hedh”, dhe tjetri “pret”. Zakonisht ai me më shumë dhimbje bën më shumë dëm. (3) Të kalosh lëndimin  kërkon kohë. Rregullimet e shpejta nuk funksionojnë. Gjëja më e mirë që mund të bësh kur dikush lëndon është t’i tregosh se kujdesesh. Dhe nëse janë të gatshëm, t’i ndihmojmë ata të punojnë në çështjet e tyre dhe të kapërcejnë dhimbjen. Gjërat e mira mund të vijnë nga situata të këqija. Një kompani pastrimi që punonte në një kanalizim nën një rrugë të qytetit gjeti gjashtëdhjetë e një unaza diamanti, monedha të shumta të vjetra dhe sende argjendi. Ishte një punë e pakëndshme – por punëtorët u lejuan të mbanin sendet me vlerë që gjetën. Ju mund të duhet të merreni me disa gjëra mjaft të keqe, por gjatë këtij procesi, ju mund të zbuloni disa thesare që nuk i dinit se ekzistonin, dhe pas gjithë punës tuaj të vështirë, përfundoni me një marrëdhënie të shkëlqyeshme

 

Comments are closed.